Beheervraagstukken
energie
scheiding
berging

Afmetingen
0 tot 10 m2
10 tot 50 m2
vanaf 50 m2

Beschikbaarheid
6 maanden tot 2 jaar
2 jaar tot 5 jaar
vanaf 5 jaar

Gastatelier

Steeds meer kunstenaars, particulieren, kunstinstellingen en overheden willen een gastatelier, oftewel een artist-in-residence programma opzetten.

Tijd en ruimte aanbieden aan kunstenaars: het lijkt zo'n eenvoudig concept.
Maar... wat komt er allemaal bij kijken?  

Artist-in-residence (AiR) programma’s bieden kunstenaars gelegenheid om elders, in een andere context, hun werk te verdiepen, nieuw werk te maken, onderzoek te doen, samen te werken of nieuwe verbanden aan te gaan. Dat kan dichtbij of ver weg. Het verblijf kan variëren van een paar weken tot een jaar, of kan over meer-dere periodes worden uitgesmeerd. Sommige centra laten de kunstenaar geheel vrij in de invulling van de werkperiode, andere vragen de gast een bepaalde bijdrage te leveren, werk te produceren of een project te realiseren.

In Nederland bieden vooral kunstenaarsorganisaties gastateliers aan. Maar ook particulieren, overheden, kunstinstellingen en fondsen faciliteren AiR programma’s. Er zijn grote instituten, zoals de Rijksakademie in Amsterdam, en er zijn kleine organisaties, zoals Kunsthuis SYB in het dorpje Beetsterzwaag in Friesland. Ook zijn er alternatieve AiR concepten, zoals de verplaatsbare containers van kunstenaarsinitiatief P.A.I.R. die steeds weer op andere locaties in het landschap van Drenthe geplaatst worden. Een tentoonstelling is vaak niet het doel, het gaat om een succesvolle werkperiode.

De motivaties om een gastatelier aan te bieden lopen sterk uiteen. Hetzelfde geldt voor het profiel van de plek en de organisatie, voor het doel van het programma, voor de middelen en de mogelijkheden.

Met deze checklist geeft Trans Artists een overzicht van vragen en praktische kwesties. De checklist helpt een ieder die erover denkt een artist-in-residence programma te beginnen, op weg.